Rumah > Berita > Kandungan

Rumput Landscaping Cara Pilih Jenis Rumput Ia

Oct 30, 2017

Reka bentuk Rumput Landscaping, pilihan rumput bergantung kepada rintangan kuat spesies rumput. Rintangan komprehensif merujuk kepada keupayaan rumput untuk menyesuaikan diri dengan alam sekitar, termasuk kekeringan rumput, sejuk, panas, kelembapan, zink, asid dan rintangan lain. Harus berdasarkan kepada penggunaan fungsi rumput yang berlainan, keperluan persekitaran pembinaan rumput, rumput kos pembinaan dan rumput terlambat penguasaan teknologi pemuliharaan, pengurusan dan kos penyelenggaraan dalam empat aspek untuk mempertimbangkan pemilihan spesies turfgrass.

Mengikut persekitaran ekologi

1. Suhu Suhu: Menurut faktor iklim di rantau ini, memilih untuk menyesuaikan diri dengan rantau ini dengan toleransi haba yang sejuk dan spesies rumput.

2. Keadaan cahaya: Menurut rumput untuk menetapkan keadaan cahaya tapak untuk memilih positif atau naungan spesies rumput.

3. Keadaan Kelembapan Alam Sekitar: Bergantung kepada hujan tahunan di rantau ini, sama ada tapak basah, sama ada saliran sukar dan syarat penyelenggaraan bekalan air, memilih spesies rumput kering atau tahan air.

4. Syarat tanah: Mengikut sifat kimia tempatan, pilih spesies rumput tanah yang toleran asid, rumput toleran garam atau penyesuaian tanah rumput; adalah hi rumput atau tahan terhadap spesies rumput tanah yang mandul.

Mengikut keperluan fungsi penghijauan taman

Rumput landskap: pemilihan utara hijau panjang, warna hijau rumput musim sejuk; Rumput pilihan raya Selatan meninggalkan rumput yang halus, rata rata.

Rumput padang sukan: memilih rintangan untuk menginjak-injak, memulihkan spesies rumput yang kuat.

Rumput perlindungan alam sekitar: angin dan pasir, hakisan tanah; harus dipilih pada penyesuaian persekitaran setempat, pengurusan yang luas, sistem akar yang dibangunkan, stolon tanah dan rhizome bawah tanah yang dibangunkan, berskala dan liputan rumput, memilih kurang perosak dan penyakit.

Memenuhi syarat dan standard pengurusan penyelenggaraan

Keadaan penyelenggaraan yang mencukupi, ke tempat yang tinggi, anda boleh memilih rumput hiasan yang tinggi. Kekurangan keadaan pemuliharaan, air, baja, pemangkasan, pencegahan penyakit dan pengurusan lain tidak dapat dipelihara, pemuliharaan input ke tempat itu boleh memilih pengurusan luas rumput.